Buat penggemar udang, anda perlu tahu masakan udang yg paling mudah untuk dimasak agar anak2 dan suami sentiasa rindu masakan anda..
1.UDANG GORENG BEREMPAH
Bahan-bahan:
20 gm udang - dibersihkan
20 gm serbuk kari
10 gm serbuk jintan manis
10 gm serbuk jintan putih
10 gm serbuk cili
Sebutir telur
Garam dan lada sulah secukupnya
Sedikit minyak
Cara-cara membuat:
1. Campurkan serbuk kari, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih dan serbuk cili bersama sebutir telur dalam mangkuk. Kacau hingga sebati.
2. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa. Kemudian masukkan udang yang telah dibersihkan.
3. Panaskan minyak dan goreng udang hingga garing.
2.TOM YAM UDANG
Bahan-bahan:
200 gm udang - dibersihkan
2 batang serai - dihiris
15 gm cili padi - dititik
Sedikit lengkuas - dihiris
2 helai daun limau
Sedikit pes tom yam
Garam secukup rasa
Sedikit air
Cara-cara membuat:
1. Panaskan air dalam kuali dan masukkan serai bersama lengkuas. Masukkan cili padi dalam kuali tadi.
2. Masukkan pula daun limau, pes tom yam dan biarkan hingga mendidih. Kemudian masukkan garam secukup rasa dan udang. Biarkan hingga masak.
3. UDANG BERSAMBAL
Bahan-bahan:
200 gm udang – dibersihkan & dibelah belakang
50 gm cili kering - dikisar
20 gm bawang merah }
10 gm bawang putih }dikisar
10 gm belacan bakar }
20 gm air asam
Garam dan gula secukupnya
Sedikit minyak
Cara-cara membuat:
1. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan cili kering dalam tumisan tadi dan biar hingga naik minyak.
2. Masukkan air asam, garam dan gula secukup rasa. Biarkan hingga sebati dan masukkan udang.
3. Biarkan seketika dan bolehlah dihidangkan.
4.UDANG MASAK LEMAK
Bahan-bahan:
200 gm udang – dibersihkan
50 gm bawang merah }
10 gm bawang putih }
10 gm cili padi }dikisar
Sedikit kunyit hidup }
2 batang serai –dititik
200 gm santan
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara membuat:
1. Masukkan bahan kisar bersama serai dalam kuali.
2. Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa. Kemudian masukkan udang dan biarkan hingga masak.
3. Biarkan seketika dan bolehlah dihidangkan.
5. UDANG GORENG KUNYIT
Bahan-bahan:
200 gm udang –dibersihkan
10 gm serbuk kunyit
20 gm bawang besar –di mayang
10 gm cili padi –diketuk
10 gm daun kari
Garam dan lada sulah secukupnya
Sedikit minyak
Cara-cara membuat:
1. Gaulkan udang bersama serbuk kunyit, garam dan lada sulah hingga sebati.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng udang.
3. Masukkan bawang besar, daun kari, cili padi dan gaulkan bersama udang. Biarkan seketika dan boleh dihidangkan.
6.UDANG ALA HAWAIIAN
Bahan-bahan:
200 gm udang
20 gm lada benggala hijau – dipotong dadu
20 gm lada benggala merah – dipotong dadu
20 gm bawang besar
20 gm nanas – dipotong dadu
20 gm cendawan butang
Batang lidi
Cara-cara membuat:
1. Ambil batang lidi dan cucukan udang diselang- seli dengan lada benggala, cendawan butang dan juga nanas.
2. Sediakan kuali leper dan bakar udang hingga masak. Hidangkan bersama sos bersesuaian.
1.UDANG GORENG BEREMPAH
20 gm udang - dibersihkan
20 gm serbuk kari
10 gm serbuk jintan manis
10 gm serbuk jintan putih
10 gm serbuk cili
Sebutir telur
Garam dan lada sulah secukupnya
Sedikit minyak
Cara-cara membuat:
1. Campurkan serbuk kari, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih dan serbuk cili bersama sebutir telur dalam mangkuk. Kacau hingga sebati.
2. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa. Kemudian masukkan udang yang telah dibersihkan.
3. Panaskan minyak dan goreng udang hingga garing.
2.TOM YAM UDANG
Bahan-bahan:
200 gm udang - dibersihkan
2 batang serai - dihiris
15 gm cili padi - dititik
Sedikit lengkuas - dihiris
2 helai daun limau
Sedikit pes tom yam
Garam secukup rasa
Sedikit air
Cara-cara membuat:
1. Panaskan air dalam kuali dan masukkan serai bersama lengkuas. Masukkan cili padi dalam kuali tadi.
2. Masukkan pula daun limau, pes tom yam dan biarkan hingga mendidih. Kemudian masukkan garam secukup rasa dan udang. Biarkan hingga masak.
3. UDANG BERSAMBAL
Bahan-bahan:
200 gm udang – dibersihkan & dibelah belakang
50 gm cili kering - dikisar
20 gm bawang merah }
10 gm bawang putih }dikisar
10 gm belacan bakar }
20 gm air asam
Garam dan gula secukupnya
Sedikit minyak
Cara-cara membuat:
1. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan cili kering dalam tumisan tadi dan biar hingga naik minyak.
2. Masukkan air asam, garam dan gula secukup rasa. Biarkan hingga sebati dan masukkan udang.
3. Biarkan seketika dan bolehlah dihidangkan.
4.UDANG MASAK LEMAK
Bahan-bahan:
200 gm udang – dibersihkan
50 gm bawang merah }
10 gm bawang putih }
10 gm cili padi }dikisar
Sedikit kunyit hidup }
2 batang serai –dititik
200 gm santan
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara membuat:
1. Masukkan bahan kisar bersama serai dalam kuali.
2. Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa. Kemudian masukkan udang dan biarkan hingga masak.
3. Biarkan seketika dan bolehlah dihidangkan.
5. UDANG GORENG KUNYIT
Bahan-bahan:
200 gm udang –dibersihkan
10 gm serbuk kunyit
20 gm bawang besar –di mayang
10 gm cili padi –diketuk
10 gm daun kari
Garam dan lada sulah secukupnya
Sedikit minyak
Cara-cara membuat:
1. Gaulkan udang bersama serbuk kunyit, garam dan lada sulah hingga sebati.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng udang.
3. Masukkan bawang besar, daun kari, cili padi dan gaulkan bersama udang. Biarkan seketika dan boleh dihidangkan.
6.UDANG ALA HAWAIIAN
Bahan-bahan:
200 gm udang
20 gm lada benggala hijau – dipotong dadu
20 gm lada benggala merah – dipotong dadu
20 gm bawang besar
20 gm nanas – dipotong dadu
20 gm cendawan butang
Batang lidi
Cara-cara membuat:
1. Ambil batang lidi dan cucukan udang diselang- seli dengan lada benggala, cendawan butang dan juga nanas.
2. Sediakan kuali leper dan bakar udang hingga masak. Hidangkan bersama sos bersesuaian.