Langkau ke kandungan utama

Ketahui 6 jenis masakan udang yg ringkas

Buat penggemar udang, anda perlu tahu masakan udang yg paling mudah untuk dimasak agar anak2 dan suami sentiasa rindu masakan anda..

1.UDANG GORENG BEREMPAH

Bahan-bahan:
20 gm udang - dibersihkan
20 gm serbuk kari
10 gm serbuk jintan manis
10 gm serbuk jintan putih
10 gm serbuk cili
Sebutir telur
Garam dan lada sulah secukupnya
Sedikit minyak

Cara-cara membuat:
1. Campurkan serbuk kari, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih dan serbuk cili bersama sebutir telur dalam mangkuk. Kacau hingga sebati.
2. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa. Kemudian masukkan udang yang telah dibersihkan.
3. Panaskan minyak dan goreng udang hingga garing.


2.TOM YAM UDANG

Bahan-bahan:
200 gm udang - dibersihkan
2 batang serai - dihiris
15 gm cili padi - dititik
Sedikit lengkuas - dihiris
2 helai daun limau
Sedikit pes tom yam
Garam secukup rasa
Sedikit air

Cara-cara membuat:
1. Panaskan air dalam kuali dan masukkan serai bersama lengkuas. Masukkan cili padi dalam kuali tadi.
2. Masukkan pula daun limau, pes tom yam dan biarkan hingga mendidih. Kemudian masukkan garam secukup rasa dan udang. Biarkan hingga masak.

3. UDANG BERSAMBAL

Bahan-bahan:
200 gm udang – dibersihkan & dibelah belakang
50 gm cili kering - dikisar
20 gm bawang merah    }
10 gm bawang putih    }dikisar
10 gm belacan bakar    }
20 gm air asam
Garam dan gula secukupnya
Sedikit minyak

Cara-cara membuat:
1. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan cili kering dalam tumisan tadi dan biar hingga naik minyak.
2.  Masukkan air asam, garam dan gula secukup rasa. Biarkan hingga sebati dan masukkan udang.
3. Biarkan seketika dan bolehlah dihidangkan.


4.UDANG MASAK LEMAK

Bahan-bahan:
200 gm udang – dibersihkan
50 gm bawang merah    }
10 gm bawang putih    }
10 gm cili padi    }dikisar
Sedikit kunyit hidup    }
2 batang serai –dititik
200 gm santan
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara membuat:
1. Masukkan bahan kisar bersama serai dalam kuali.
2. Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa. Kemudian masukkan udang dan biarkan hingga masak.
3. Biarkan seketika dan bolehlah dihidangkan.


5. UDANG GORENG KUNYIT

Bahan-bahan:
200 gm udang –dibersihkan
10 gm serbuk kunyit
20 gm bawang besar –di mayang
10 gm cili padi –diketuk
10 gm daun kari
Garam dan lada sulah secukupnya
Sedikit minyak

Cara-cara membuat:
1. Gaulkan udang bersama serbuk kunyit, garam dan lada sulah hingga sebati.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng udang.
3. Masukkan bawang besar, daun kari, cili padi dan gaulkan bersama udang. Biarkan seketika dan boleh dihidangkan.


6.UDANG ALA HAWAIIAN

Bahan-bahan:
200 gm udang
20 gm lada benggala hijau – dipotong dadu
20 gm lada benggala merah – dipotong dadu
20 gm bawang besar
20 gm nanas – dipotong dadu
20 gm cendawan butang
Batang lidi

Cara-cara membuat:
1. Ambil batang lidi dan cucukan udang diselang- seli dengan lada benggala, cendawan butang dan juga nanas.
2. Sediakan kuali leper dan bakar udang hingga masak. Hidangkan bersama sos bersesuaian.

Catatan popular daripada blog ini

Nak Tahu Cara Masak Kari Ayam Lebih Enak? Baca ni!

Nak sediakan menu kari memang mudah. Rasanya sesiapa pun boleh menyediakannya.Ikut je resipi sedia ada. Tapi nak dapatkan rasa kuah kari yang power dan kawww, itu yang kena tau caranya. Mak-mak boleh cuba tip ini untuk jadikan masakan kari lebih sedap; 1.Pilih Rempah Asli Pemilihan rempah kari juga sangat penting bagi memastikan kuah kari jadi lebih sedap. Pastikan memilih rempah kari yang benar-benar asli dan tentukan pilihan rempah mengikut menu yang ingin disediakan. Terdapat dua jenis rempah kari, sama ada rempah kari ayam & daging atau rempah kari ikan & seafood. Tentukan pilihan rempah mengikut menu yang ingin disediakan. 2.Tumis hingga garing Pastikan semasa menumis rempah kari menggunakan minyak yang banyak. Masukkan sahaja rempah tersebut selepas menumis bawang dan bahan-bahan lain. Pastikan selalu dikacau dan keadaan rempah benar-benar garing sebelum dimasukkan santan. 3.Santan Bagi kari daging dan ayam, memang lebih sedap ditambahkan dengan santan ag...

MAKNA DISEBALIK WARNA AIR KENCING YANG ANDA PERLU TAHU

Kita selalu perasaan air kencing kita, kadang-kadang putih jernih, kadang-kadang kuning. Ada masa tertentu, kuningnya sangat pekat. Belum lagi warna air kencing yang pelik ketika hamil. Ada juga yang menghidapi air kencing kotor. Warna dan bau air kencing membawa makna yang penting tentang status kesihatan anda. Buah pinggang ialah organ yang bertanggungjawab menghasilkan kencing. Warna kuning pada air kencing pula disebabkan oleh pigmen yang disebut urochrome Warna air kencing yang normal ialah kuning pucat. Tahukah anda, tubuh manusia normal memerlukan sekurang-kurang 8-10 gelas air masak sehari ? Ia penting untuk mengelakkan tubuh kita daripada dehidrasi. Maksud dehidrasi adalah satu keadaan di mana tubuh kita kekurangan air. Baca lebih lanjut untuk mengetahui maksud warna air kencing Air Kencing Warna Jernih Bermaksud air dalam tubuh anda lebih dari cukup. Ini adalah baik. Walaubagaimanapun air kencing warna jernih juga boleh disebabkan oleh penyaki...

Murah Rezeki?

Jom amalkan lima perkara ini, lakukan dengan ikhlas dan sentiasa istiqamah. Insya-Allah rezeki tidak akan putus malah semakin bertambah. Bayar Hutang Kalau ada hutang dengan orang, lunaskan. Jangan tangguh-tangguh terutama apabila sudah berjanji nak bayar pada tarikh tertentu. Kalau kita mungkir janji, orang yang kita pinjam duit tak gembira. Dia mesti marah dan mungkin ada juga yang menyumpah kita. Mereka ini dikira orang teraniaya, doa mereka dimakbulkan Allah. Sebab tu kadang-kadang, kita ditimpa musibah. Contohnya, kereta rosak, tayar pancit dan kena saman. Sebab kita tak bayar hutang, duit kita ‘diambil’ dengan cara paksa. Jadi buka mata hati ye, silakan bayar hutang kalau nak hidup senang. Bagi Duit Pada Mak Ayah Sikit atau banyak bukan soalnya, bagi duit pada mak dan ayah dengan jumlah yang kita mampu. Beri setiap bulan, mak dan ayah yang menerima pemberian kita sangat gembira dan mereka pasti berdoa kita dimurahkan rezeki. Buat baik dengan mak ayah, janga...